Welkom op de pagina van groep 3 A

22 maart 2021.

Voor de ouders en leerlingen,

We zijn nu al aan het werk in kern 9 van Veilig Leren Lezen.
Samengestelde woorden zijn een makkie voor ons.
Woorden met sch-, daar lachen we om.
We werken nu in blok 9 van rekenen.
We tellen nu tot 50.
We maken sprongen van 10 en huppen van 1 op de getallenlijn.
We oefenen het verbonden schrift.
We werken keihard.
We lezen elke dag.
We lezen nu het verhaal van Roos.

Wij zijn gewoon kanjers!!!

De vakken voor groep 3A.........

Veilig leren lezen:

De nieuwe woordtypen in kern 9 zijn:
De leerlingen die werken met maan-materialen leren de volgende woordtypes lezen:
*twee lettergreep woorden, samengestelde woorden, zoals zwemles en hijskraan.
*één lettergreep woorden met een cluster van drie medeklinkers vooraan of achteraan, zoals strik en markt.
*één lettergreep woorden die eindigen op -aai, -ooi of -oei, zoals haai, kooi en foei.
*twee lettergreep woorden die eindigen op -e, zoals korte, lieve en warme.
*twee lettergreep woorden die eindigen op -en, -er of -el, zoals bloemen. tijger en mantel.
*twee lettergreep woorden met in het midden twee dezelfde medeklinkers, zoals takken, knippen en appels.
*twee lettergreep woorden met het voorvoegsel, be-, ge-, of ver-, zoals betaal, gezien en vertel.
Het is heel belangrijk dat de leerlingen die in de maan boeken werken, thuis veel blijven lezen en herhalen.

**    De leerlingen die werken met zon-materialen leren de volgende woordtypen lezen:
* twee lettergreep woorden die eindigen op -end, zoals fluitend en levend.
* twee lettergreep woorden met een stemloze eerste lettergreep, zoals mevrouw, terug.
* één en twee lettergreep woorden die beginnen met th- of wr-, zoals thee, thuis en wrak.
* woorden met de letter i, die als een ie worden uitgesproken, zoals piloot en liter.
* drie lettergreep woorden die eindigen op -etje, zoals bloemetje, mannetje en brilletje.
De lat ligt hoog voor de kinderen met de zon- aanpak. Ze worden uitgedaagd en gestimuleerd om hun leesvaardigheid verder te ontwikkelen. Het is heel belangrijk dat de leerlingen die in de zon- boeken werken, intensief blijven oefenen met lezen.

We maken elke dag een dictee van woorden en een zin. We schrijven het dictee in een schrift. De woorden in het dictee worden wel steeds lastiger, want we schrijven nu al woorden met twee of drie medeklinkers vooraan of achteraan. Er wordt veel gelezen in het leesboek en in Veilig en vlot. We lezen zoemend.

Zoemend lezen en zingend lezen

Bij zoemend lezen en zingend lezen worden de klanken lang aangehouden. In die tijd kan het kind vooruitkijken naar de volgende klank. Bij 'zoemen' en 'zingend lezen' worden de klanken van het woord uitgesproken zonder ze op te breken in aparte stukjes. De eerste letterklank wordt lang aangehouden, waarna de volgende eraan vastgeplakt wordt: mmmaaaan (maan) of sssssiiiiiiip (sip)

Pennenstreken:
We hebben alle letters leren schrijven in het blokschrift. Op Google Classroom staan filmpjes hoe je de letters schrijft en hoe we de stapjes noemen.
We oefenen nu het verbonden schrift. Elke dag oefenen en schrijven de letters .
We proberen tussen de lijnen te schrijven en de letters en cijfers op de juiste manier te schrijven. We letten op onze pen greep en op de zithouding

Rekenen:

In blok 9 leren we:
* naar getallen tot 50 springen vanaf 0 met sprongen van 10 en huppen van 1 op een lege getallenlijn.
* getallen tot 50 ordenen op de getallenlijn.
* een opteltabel invullen en optel sommen tot 20 uitrekenen.
* bedragen tot 50 cent samenstellen met munten.
* een tekening met behulp van ruitjes vergroten of verkleinen.
* de hele uren af te lezen op een analoge klok.
* getallen tot 10 verdubbelen en even getallen tot 20 halveren.

Bij vragen kunt u mij mailen.
fgroot@fabritiusschool.nl

Francis de Groot